Тұз бен қанттың зияны туралы

Тұз бен қанттың зияны туралы

Тұз - ағза үшін өте маңызды. Кез-келген тағамның бөлігі бола отырып, тұз табиғи жетіспеушілікті толтырады, ағзадағы су-тұз және қышқыл балансын қалпына келтіреді, асқазан сөлінің деңгейін қалыпқа келтіреді, табиғи антибиотик болып табылады, өнімдердегі бактерияларды жояды. Тұздың жетіспеушілігі ағзаның сусыздануына әкелуі мүмкін, өйткені ол адам ағзасындағы ылғалды сақтай алады.

Бірақ тұзды қолдану нормасынан бірнеше рет асып кету қан қысымының жоғарылауына әкелетінін, жүрек бұлшықеті, бүйректің жұмысына теріс әсер ететінін, сонымен қатар организмдегі тұздың жетіспеушілігін болдырмау және жағымсыз салдарды болдырмау үшін ағзадағы метаболикалық процестерді тежейтінін білу қажет, оны тұтыну мөлшерін бақылау қажет.

Сонымен, тұздың көп мөлшері өңделген өнімдерде (консервілер, тұздықтар), шұжық және ысталған өнімдерде, сондай-ақ көптеген дәмдеуіштер, тағамдық қоспалар мен консерванттар бар өнімдерде болады. Әрине, көкөністер мен жемістер құрамында тұз жоқ.

Тамақты пісіру процесіне қарапайым өзгерістер енгізу арқылы тұзды тұтынуды азайтуға болады:

- пісіру кезінде тамақты тұздамаңыз,

- тұзды рецептте көрсетілгеннен сәл аздап қосыңыз;

- кейбір жағдайларда тұздың орнына лимон шырынын қолданыңыз;

- шұжық және ысталған өнімдерді тұтыну мөлшерін азайту;

- сорпалар дайындаған кезде бульон текшелерін пайдаланбаңыз (олардың құрамында тұз көп мөлшерде бар).

- дәмдеуіштер жиынтығының орнына жаңа піскен шөптерді қолданыңыз (құрғақ дәмдеуіштерде консервант ретінде тұз қосылады);

- тұзды үстелге қоймаңыз.

Қант - сусындар, кондитерлік өнімдер, кәмпиттер, десерттер және т.б. өнімдер сияқты әртүрлі тағамдарға қосылатын кеңінен қолданылатын өнім түрі.

Қанттың артық мөлшері қант диабетінің дамуына, семіздікке әкеледі, тіс эмалінің коррозиясына және тіс жегісінің дамуына және ағзадағы басқа да проблемалардың дамуына ықпал етеді. Үйдегі тәттілерді дайындау рецептінде ұсынылған қант мөлшерінің жартысын қолдана аласыз немесе оны балмен алмастырған дұрыс. Жемістер, көкөністер, жаңғақтар, дәрумендер мен минералды тұздардан басқа, фруктозада көп, яғни қанға, жасушаларға және тіндерге оңай сіңетін табиғи қанттар бар. Тазартылған қантты қоңыр қантпен алмастыру ұсынылады, бұл минералдардың құрамына байланысты әлдеқайда пайдалы. Қантты сусындарды тұтынуды азайту, егер олар "қант қосылмаған" жағдайда да азайтқан жақсы, себебі оларда қант сияқты ағзаға әсер ету механизмі бар жасанды қоспаларды қолданылады.

Қантты тұтынуды азайтудың ең оңай жолы - одан бас тарту. Осы ретте, мамандар қанттан толық бас тартуға шақырмайды, өйткені көмірсулар ұтымды тамақтанудың негізгі компоненттерінің бірі, бұлшықет пен ми үшін энергия көзі болып табылады. Қандағы қант деңгейі қалыпты болуы үшін спортпен шұғылдану, үнемі жеңіл жаттығулар жасау, таза ауада көп серуендеу қажет.

Тұз бен қантты көп мөлшерде тұтыну денсаулыққа біртіндеп зиян тигізеді, бірақ сіз осы пайдалы кеңестерді қолдана отырып, дұрыс тамақтануға алғашқы қадам жасай аласыз.